Vårutställning 2020

VÅRUTSTÄLLNING

10 april - 24 maj 2020När Rikstolvan öppnar sin andra säsong i april 2020 befinner vi oss en märklig tid. Corona har fått Europas nationer att åter sluta sig inåt. Sverige har stängt gränserna, kontakten med Danmark är bruten, teatrar, konserthallar, arbetsplatser och skolor stänger ner. Ingen vet längre vilken verklighet vi vaknar upp till.

Under andra världskriget skickades storstädernas barn till landet för att få frisk luft och äta upp sig, erfarenheter de kom att bära med sig hela livet. Kanske väntar något liknande för skolbarnen i Sverige nu. Slas pendlande rörelse mellan barndomens stad och land i utställningen Svart asfalt grönt gräs är något som plötsligt är högaktuellt.

Och liksom Slas generation, som var bokstavligt talat inlåsta inom Sveriges gränser hela tonåren, upplever ungdomar nu hur världen åter krymper. Då som nu ökar risken för att grupper och främlingar ska bli utpekade som hot. I en tid som denna är det viktigare än någonsin att få chans att reflektera över mänskliga värden och närhet, något vi hoppas vårens utställning på Rikstolvan kan bidra till.

 

Varmt välkomna

Bea och Staffan
SVART ASFALT – GRÖNT GRÄS

Stig SLAS Claesson

 

Stig Claesson 1928-2008 var konstnär och författare. Under sitt produktiva liv hann Stig ge ut ett 80-tal böcker och hans bildkonst finns i många hem och offentliga miljöer.

Svart asfalt och grönt gräs är namnet på de kontinenter som Stig Claesson rörde sig mellan i sitt liv och skapande. Det går också att säga att Stig älskade både landet och staden. För Stig var rötter viktiga, både de rötter som människor föds med men också luftrötter. Rottrådar som spretar åt alla håll och rotar sig på nya platser.

 


ERNA

Maria Friberg

 

Maria Fribergär född i Malmö och verksam som fotograf i Stockholm. Friberg är mest känd för sina verk om makt, maskulinitet och människans relation till naturen. På Rikstolvan visar Friberg en video som gjordes på uppdrag av Hasselbladscentret för att hedra minnet av Erna Hasselblad.

Erna öppnas med en vy av skummiga vågor som sköljer över stranden men om Erna berättas ingenting utan Friberg låter verket vara öppet för våra egna tolkningar kring längtan, saknad och lockelsen att följa efter mot havets oändliga djup.

 


DON`T BE AFRAID

Eva Larsson


Eva Larsson är verksam som skulptör i Stockholm och är representerad på ett flertal kommuner och landsting.

Installationen ”Don´t be Afraid” innehåller ett antal skulpturer i brons och keramik, föreställande människofigurer som på olika sätt förhåller sig till varandra. Genom små gester och nyanser I kroppsspråk förmedlas en berättelse om mod och vänskap. Berättelsen cirklar kring att våga ta språnget, att våga lita på att allt blir bra och förmågan att se och ta emot våra medmänniskors stöd.


  

PATINA

Cato Lein

 

Cato Lein är född i Norge och är sedan 80-talet verksam som fotograf Stockholm.

Lein är känd för sina personliga författarporträtt och visar på Rikstolvan ett urval av sina Vintage Prints som endast finns i ett exemplar. Lein använder sig av polaroider som ger negativ och när polaroiden och negativet skiljs åt, riskerar delar av emulsionen att skadas. I dessa fall förstärker det bilderna och ger dem nya dimensioner.

The Last Night for the Last Golden Frog av Helöena Blomqvist

$ 00.00