Britta Markatt-Labba och Susanna Alakoski

KONSTNÄRSSAMTAL

Britta Marakatt-Labba och Susanna Alakoski

29 JUL kl 19:00


Specialvisning med efterföljande masterclass och publiksamtal med filmens klippare, Niels Pagh Andersen.BRITTA MARAKATT-LABBA är känd och älskad för sina textila broderier som inte bara skildrar scener ur det dagliga livet, utan också innehåller politiska reflektioner och berättelser om det samiska folkets – Skandinaviens ursprungsbefolknings – historia och kultur. Alla hennes arbeten, utförda med nål och tråd, med vattenfärg eller i form av litografier, har sitt ursprung i samisk tradition. Form, mönster och färg utgår alla från den samiska tradition där hantverksskickligheten är viktig.
Hennes mest kända verk "Historia" är ett tjugofyra meter långt broderat verk där hon skildrar det samiska folkets historia. Ett folk som har varit diskriminerat och utsatt för övergrepp i århundraden av stat och kyrka i de nordiska länderna. Regering efter regering har hävdat äganderätt till landet, och gör det än i dag. Tidigare förbjöd stat och kyrka samerna att tala sitt språk, sjunga sina sånger och leva på sitt eget sätt.


SUSANNA ALAKOSKI gjorde författardebut 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset och både blev pjäs och film. Sedan dess har Alakoski varit redaktör för ett flertal uppmärksammade antologier, skrivit ytterligare en roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010), fyra barnböcker samt de två dagboksessäerna Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015), där den sistnämnda sattes upp som pjäs på Stockholms Stadsteater våren 2016. Alakoski är socionom och utsågs år 2015 till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö högskola. Föreställningen Laina och fåglarna hade premiär 2017. Alakoski är aktuell med Bomullsänglen, del ett i en romansvit om fyra böcker.


Platser måste förbokas eftersom antal platser på innergården,

pga Covid-19, är starkt begränsade.


Arrangemanget genomförs med stöd från Sparbanken Syd och Simrishamn Kommun.

 

 

 

 

Var: Rikstolvan 34 i Järrestad, hitta hit -->>

När: Ons 29 juli kl 19:00

Pris: 100 sek (10% rabatt för medlemmar)


Beställ biljett och ev materbjudande här -->>