Sommarutställning 2023


SOMMAR 2023

1 juli - 12 augusti


SALAD HILOWLE & SAMANEH ROGHANI


Sommaren 2023 presenterar Rikstolvan två soloutställningar av konstnärerna Salad Hilowle och Samaneh Roghani.


 

Salad Hilowle (född 1986 i Mogadishu, Somalia) har en MFA från Kungliga Konsthögskolan (2020) och en BFA från Konstfack (2018) i Stockholm.

Salad Hilowle arbetar i en mängd olika medier. Han är främst känd för sina hyllade videoverk, som presenteras i film- och konstsammanhang, men han arbetar också med fotografi, skulptur, performance och installation. Med sällsynt känslighet och precision använder han en forskningsbaserad metod som lyfter fram bortglömda eller dolda berättelser i konsthistorien och populärkulturen. I sin konst har Hilowle ofta undersökt hur afrosvenskar har representerats i kulturhistorien. Genom att undersöka arkivhandlingar spårar Hilowle förbisedda ämnen och berättar deras historier.

I sommar på Rikstolvan visar Hilowle ett antal videoverk.


Samaneh Roghani (f. 1984) är en iransk konstnär baserad i Malmö, Sverige. Hon har en kandidatexamen i fotografi från Azad University i Teheran, samt en BFA och en MFA från Konsthögskolan i Malmö vid Lunds universitet.

I sina verk väver Roghani samman personliga berättelser med universella berättelser om människor som kämpar för ett bättre liv. Det finns opposition, motstånd och migration som möts av rädsla, förtryck och förföljelse.

Roghani använder sig av en mängd olika medier och tekniker för att uttrycka sig och väver samman sina personliga erfarenheter genom att införliva självporträtt i själva strukturen i sina verk. Med fokus på installationer som ger publiken en multisensorisk upplevelse genom att kombinera visuella, auditiva och taktila element skapar Roghani kraftfulla upplevelser som ger en bättre förståelse för förhållandena i våra samtida samhällen.

På Rikstolvan visar Roghani tre olika installationer.


Utställningarna visas t.o.m. den 12 augusti 2023.