12 - 13 augusti 2023
__________________________
Sommaren 2022 arrangerades den första upplagan av ÖSTLITT, en litteraturfest på Österlen i samarbete mellan Rikstolvan, Rámus förlag och Anti förlag. Under tre dagar framträdde drygt 30 svenska och internationella författare, dramatiker och skådespelare. Trots att det var första gången denna litteraturfest hölls blev det en mycket välbesökt och uppskattad festival av såväl publik som medverkande.
Här finns en länk till en 3 min video med highlights från festivalen:
https://vimeo.com/821689761/6d087e248d?share=copy
Sommaren 2023 genomfördes en systerfestival: SAKLI(G)T - med inriktning mot sakprosa. Festivalen arrangerades i samarbete med Institutet för framtidsstudier med stöd av Svenska Akademien och byggde även på samarbeten med en rad bokförlag, bland dem: Kaunitz-Olsson, Fri Tanke, Mondial, Ordfront, Teg Publishing, Volante och Wahlström & Widstrand.
PROGRAM
Lördag 12 augusti
11:00 - 11:45 Liza Alexandrova-Zorina
Imperiets barn (Volante), har blivit omtalad som en av årets viktigaste reportageböcker. Boken handlar om det ryskspråkiga parallellsamhället i Sverige. Det finns delar av Sverige som de flesta aldrig ser. Det är samma städer, gator och torg, men i den här världen gäller inte svensk lag. Ekonomin är svart och maffian sköter arbetsförmedlingen. Språket som talas är ryska. I flera års tid har journalisten Liza Alexandrova-Zorina granskat det ryskspråkiga parallellsamhället i Sverige, i perioder under falsk identitet.
Moderator: Mikael Nydahl.
12:30 - 13:30 Jelena Kostitutjenko / Jana Kuchina
Text som motstånd, två ryska exilförfattare, Jelena Kostitutjenko och Jana Kuchina om underground författarverksamhet i Ryssland idag. Jelena, som betraktas som den nya Anna Poltikovskaja, nominerades till Prix Europa i kategorin Årets europeiska journalist 2022. Hösten 2023 kommer hennes nyöversatta bok Mitt älskade land ut på svenska (Ersatz 2023). Kostitutjenko började som 16-åring att arbeta för den oppositionella dagstidningen Novaja Gazeta. I mars 2022 korsade hon gränsen till Ukraina för att bevaka kriget från den ukrainska sidan och visa ryssarna vilka brott som Putinregimen begår i deras namn. Hon skrev sina artiklar i vetskap om att hon sannolikt skulle bli åtalad och dömd till 15 års fängelse vid hemkomsten. Jana Kuchina är journalist och redaktör. Hon var förläggare för förlaget "Livebook" i 7 år och skriver nu på sin första bok.
Moderator: Mikael Nydahl.
14:00 - 14:45 Samtal: Jakten på det autentiska
Jakten på det autentiska (Teg Publishing 2023) red. Staffan Juhlén och Marit Kapla. Om sanningsanspråk inom sakprosa och dokumentärfilm. Samtal mellan Staffan Juhlén, dokumentärfilmare och konstnärlig forskare på Institutet för framtidsstudier, Hynek Pallas, författare, filmvetare och kritiker samt Magnus Linton, författare och kritiker samt redaktör på Institutet för framtidsstudier.
Moderator: Folke Tersman, st VD Institutet för framtidsstudier professor i praktisk filosofi.
15:30 - 16:15 Salad Hilowle
Salad Hilowle, konstnär, filmare och författare. Aktuell med utställningen "Threads of empowerment" på Riksolvan 2023. I samtal om boken Halima och de sina (Volante 2023) med Kari Andén Papadopoulos, forskare på Institutet för framtidsstudier och professor i medie,- och kommunikationsvetenskap.
16:30 - 17:00 PERFORMANCE: Salad Hilowle / Christopher Cook
Performance ur Vanus Labor med Salad Hilowle, konstnär, och musikern Christopher Cook/Dim out.
!7:45 - 18:45 Nina Lykke
Nina Lykke, norsk författare som under våren kommit ut med den kritikerhyllade Vi är inte här för att ha roligt (W&W 2023) om Knut, en medelålders författare som allt oftare blir förbisprungen av nya och mer spännande röster. För tjugo år sedan skrev han en framgångsrik roman som han därefter aldrig har lyckats följa upp. Nu har Knut bjudits in till litteraturfestivalen i Lillehammer, visserligen som ersättare i sista sekunden, men ändå. Han tänker göra det bästa av situationen eftersom han äntligen har fått en andra chans.
"Lykke slår knockout på verklighetslitteraturen i en hejdundrande roman om den ofta utskällda vita kulturmannen." VG
I samtal med Folke Tersman, st VD Institutet för framtidsstudier professor i praktisk filosofi.
Söndag 13 augusti
11:00 - 11:45 Patrik Lindenfors
Patrik Lindenfors Äckel (Ordfront). Evolutionsforskaren Patrik Lindenfors undersöker gränslandet mellan vår känslomässiga intuition och vår moral, och hur en emotion har kunnat forma allt från marknader till religioner och vår tids politiska debatt.
Moderator: Magnus Linton.
12:15 - 13:00 Kurdo Baksi
Kurdo Baksi, Endast den som är turk är lycklig (Kaunitz-Olsson), är författare, samhällsdebattör och människorättskämpe. Sedan 1980-talet har han varit en stark röst i frågor rörande invandring, integration, rasism och pressfrihet. År 2000 mottog han Olof Palmes fredspris.
Är Turkiet på väg att bli ett nytt Saudiarabien? Känt för sina vackra turistorter vid Medelhavet och Svarta havet är Turkiet också ett land som förföljer sin egen befolkning: sina läkare, lärare och akademiker. Ett land där medborgarna är rädda för sin egen stat.
Moderator: Sara Stenholm, journalist och författare. Sedan 2007 programledare och reporter för "Godmorgon världen!".
13:30 - 14:15 Hynek Pallas
Hynek Pallas, Skotten i Slovakien (Kaunitz-Olsson). Hynek Pallas är disputerad filmvetare, verksam som konstkritiker och författare. P
å kvällen den 21 februari 2018 sköts den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kuanírová till döds. Efter morden följde stora protester som tvingade bort Slovakiens premiärminister, polischefer och åklagare. Enligt utredningen hörde morden samman med Kuciaks avslöjanden om kopplingar mellan den italienska maffian och premiärministerns parti. Förändring låg i luften. Sen vände det.
Moderator: Ludvig Beckman, forskare vid Institutet för framtidsstudier, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
14:30 - 15:15 Ludvig Beckman
Ludvig Beckman, All makt åt folket (Fri tanke 2021). Från höger till vänster framträder just nu rörelser i Sverige och många andra länder som anser sig tala för folket. Att all politisk makt utgår från folket kallas med ett hävdvunnet uttryck för folksuveränitet och är den självklara utgångspunkten i en demokrati. Men vilka är "folket" i folkstyret?
Samtal med Folke Tersman, st VD Institutet för framtidsstudier professor i praktisk filosofi.
16:00 - 16:45 Samtal: AI - Hur kommer stora språkmodeller som ChatGPT att påverka litteratur och journalistik?
Samtal med Emma Engström, tekn. dr i miljöteknik och forskare kring AI vid Institutet för framtidsstudier, Alexandra Borg litteraturvetare vid Uppsala universitet samt kulturjournalist och Leonidas Aretakis författare, journalist och litteraturkritiker. Hur kommer AI att påverka litteraturenoch journalistiken? En utgångspunkt är de fyra AI-genererade noveller (bl.a. Hemlängtan) som bygger på karaktären Klara Gulla i Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien som förlaget Novellix låtit ChatGPT skriva.
Moderator: Magnus Linton.
18:00 - 19:30 FILM: "Waiting for life" / Staffan Juhlén
Waiting for life (Staffan Juhlén 2023).
Filmen följer Twin och Happy, två fd livstidsfångar som avtjänat 32 och 34 år på San Quentin-fängelset. 1989 var de båda med i den svenska regissören Jan Jönsons uppsättning av I väntan på Godot inne på fängelset, något som förändrade deras liv för alltid.
Visningen följs av samtal med filmens regissör, Staffan Juhlén.
Öppet 15 juni - 17 augusti
Tis - Tors kl 12-17
Fre - Lör kl 12-17
Vuxen: 150 :-
Tonåring/Student: 75 :-
Barn t.o.m. 12 år: Fri entré
Hundar är välkomna till Konsthall och Krog
Öppet 22 juni - 9 augusti
Abonnerat 10 aug
Tis - Tors kl 12-17
Fre - Lör kl 12-17 & 18-22
Copyright © Rikstolvan All Rights Reserved