Sommar 2020


SOMMAR 2020

4 jul - 13 sepAMBIGUITET

Britta Marakatt-Labba - Kuchinate

Ai Weiwei - Mariana Silva Varela


THE FLORENCE SYNDROME

Keren Gueller


BETWEEN HOPE AND FEAR

Paula BronsteinÅret 2020 har på alla sätt varit mycket märkligt och skrämmande år och vi är glada och stolta att nu trots alla vedermödor kunna öppna vår andra sommarutställning på Rikstolvan ”AMBIGUITET”. In i det sista har vi tvivlat och tvekat kring om denna utställning med verk från olika delar av världen skulle vara praktisk genomförbar. Men inte minst Sandra Weil som med sin outtömliga energi har hållit i trådarna och uppmuntrat konstnärerna i kvinnokollektivet Kuchinate att fortsätta producera utställningen i ett Israel under månader av total lockdown. Men nu, en vecka innan öppningen har tio stora kollin med verk av Kuchinate och videokonstnären Keren Gueller landat på Rikstolvan. Men svårigheterna har inte stannat där. Att institutioner och företag i Sverige har permitterat och jobbar på halvfart har gjort att mycket har hamnat mellan stolarna och därmed fördröjt besked in i det sista, och eftersom vi länge inte vetat vad vi har möjlighet att visa i utställningen har programmet inte kunnat spikas förrän en vecka innan öppning. Men med hjälp av stora insatser från alla våra samarbetspartners och räddande änglar ser vi nu fram mot öppningen.

Vår strävan med AMBIGUITET är att, utan att polarisera, adressera en av de frågor som idag riskerar att slita sönder vårt samhälle. Genom att koppla samman konstkollektivet, Kutchinate i Tel Aviv, bestående av asylsökande kvinnor från Afrika, traditionellt broderi från Skåne, berättande textilier av den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba, Mariana Silva Varelas textilkonst och Ai Weiwei med sin storslagna film ”Human Flow” om migration världen över är ambitionen att skapa ett rum för reflektion snarare än att ge tydliga svar. Tanken har länge varit att i anslutning till utställningen genomföra en serie berättar- och temakvällar kring ämnet. Vi hoppas fortfarande att detta ska gå att genomföra, om än i mindre skala, i linje med de rådande restriktionerna i landet.
En stor nyhet i år är att samtidigt som utställningen öppnar slår Rikstolvan Krog upp sina portar i ny regi med det för temat i utställningen passande libaneisk/italienska kök.

 

Varmt välkomna till Rikstolvan sommaren 2020

 

Staffan Julén och Bea Tigerhielm
Our main exhibition, “AMBIGUITET” [“Ambiguity”], addresses – without polarizing – one of the questions currently threatening to shred the fabric of our society. By bringing together the artists’ collective Kuchinate from Tel Aviv (comprised of African female asylum seekers whose textiles tell stories about their lives), the well known sami artist Britta Marakatt-Labba, traditional embroidery from Österlen and a film by Ai Weiwei, curator Sandra Weil has designed a space intended to avoid easy answers and inspire meaningful contemplation.


In Verkstaden, Keren Gueller’s installation “Florence Syndrome” serves as an allegory reflecting our interpersonal behavior during wartime and/or occupation. This exhibit will conclude with a series of themed evenings devoted to storytelling, and will incorporate films and musical elements as well.