gronlandskvall

GRÖNLANDSKVÄLL

Filvisning och samtal

7 SEP kl 19:30


Grönland är brännande aktuellt. Vi läser dagligen rapporter om klimatförändringarna och den ökande avsmältningen av isen. I spelet om Arktis var det senaste Trumps utspel att köpa Grönland, en del i den globala kampen mellan USA, Ryssland och Kina om säkerhet och naturtillgångar som blottläggs i takt med att isen smälter.



Kvällen till ära kommer Rikstolvan att gästas av filmens huvudkaraktär, Hivshu Peary, som är uppvuxen i Siorapaluk, världens nordligaste by i Thule-distriktet på Grönland där han likt hela sin familj har försörjt sig som jägare. Idag bor Hivshu i Mörrum i Blekinge där han skriver böcker om inughuits relation till naturen och samlar förfädernas visdomar och berättelser. Han är en flitig föredragshållare i Sverige och världen där han berättar om den nödvändiga balansen mellan människan och fångstdjuren.



Storpolitik och klimatförändringar är dock inget nytt för Inughuit. I filmen berättas om hur man redan på 1800-talet utnyttjats av vetenskapsmän och upptäcktsresande. Detta att hamna i kläm mellan västerlandets intressen och sin egen kultur har fortsatt upp till vår tid. 1953 tvångsförflyttades hela befolkningen 120 km norrut då USA byggde en av sina största militärbaser, Thule Air Base vid Inughuits viktigaste boplats. Där störtade också 1968 en B-52 :a lastad med vätebomber. Jägarna kallades ut för att hjälpa till att rensa isen från radioaktivt avfall utan skyddskläder. Långt senare fick flera av dem som var med och röjde cancer och dog, ingen upprättelse eller ersättning har utgått till lokalbefolkningen. På 1980-talet drabbades jägarna hårt av den kampanj Greenpeace och Brigitte Bardot drev mot klubbning av babysälar. Detta trots att man aldrig fångat babysälar bland inughuit. Nu drabbas man åter då klimatförändringarna påverkar fångsdjuren och vädersystemen man alltid varit beroende av. Men än en gång upplever jägarna att de är de som ska betala priset för västerlandets föroreningar och klimatpåverkan. Trots att man alltid värnat om sina fångstdjur ökar pressen från omvärlden för att jakten, som är själva grundförutsättningen för liv på dessa breddgrader, skall upphöra. Något som skulle bli dödsstöten för kulturen här.

Hivshu som just kommit tillbaka från ett besök hos sin familj i Nordgrönland kommer att kunna ge en dagsfärsk rapport om tillståndet där.

 


 I den internationellt prisbelönta långfilmen ”The Prize of the pole”” från 2007 följer vi Hivshu Peary, ättling till den polarforskare, Robert E Peary, som ägnade hela sitt liv åt att erövra Nordpolen (vilket många tvivlar på att han verkligen gjorde). Peary vars expeditioner finansierades av Museum of Natural History i New York förde på muséets uppmaning sex eskimåer till New ork för att visa upp för nyfikna amerikaner och studeras av vetenskapsmän. En av dessa var den lille pojken Minik som kom att bli den enda överlevande. På Grönland berättas fortfarande historier och legender om denna pojke som senare ryktades ha blivit allt från Al Capones närmsta män till dekorerad stridsflygare under första världskriget. I spåren av de skamfulla gärningarna som begicks i vetenskapens och den framväxande antropologins namn för bara lite mer än hundra år sedan får Hivshu i filmen reda på mer än han vill veta under en resa i sin farfar-fars fotspår, kölvatten och slädspår mot polen. En skrämmande berättelse om vilka tragedier som ofta utspelas i vetenskapens och de goda intentionernas skugga. Hivshu Peary gräver på vägen upp mycket av västvärldens mindre smickrande historia och grymma människosyn.

 

 

 

Staffan Julén, som är filmens regissör och tillsammans med Bea Tigerhielm grundat och driver Rikstolvan kommer att presentera filmen.

 

Var: Rikstolvan 34 i Järrestad, hitta hit -->>

När: Lör 7 sep kl 19:30

Pris: 100 sek


Beställ biljetter här -->>