mannenmedfilmkameran

MANNEN MED FILMKAMERAN

2 AUG kl 21:00


Sovjetisk stumfilm från 1929 av Dziga Vertov.

En digitalt restaurerad kopia med nyskriven musik av In the Nursery. Denna klassiker ligger på åttonde plats tidskriften Sight & Sounds kritikerlista över världens bästa filmer.  

Dziga Vertos film från 1929 introducerade en estetisk självinsikt som föregrep Godard och den nya franska vågen med flera decennier.


Redan i filmens inledning sätter Vertov premisserna för sitt experiment: Inga skådespelare eller kulisser, inget manuskript, och inga textskyltar. Vertovs syfte är att skapa ett nytt internationellt filmspråk och samtidigt rikta ett angrepp mot den kommersiella filmen och dess genrekonventioner som han menar fungerar som ett opium åt folket.

Världens bästa metafilm
Filmen utspelar sig i det moderna det urbana sovjet under en dag mot slutet av 20-talet. Men in i detta urbana utrymme är alla processer som omger själva filmmediet själv, inbäddad: Från filmremsan, kameran till klippningen av Vertovs fru Elizaveta Svilova och själva biografvisningen. Filmens självreflekterande studie av förhållandet mellan film, verklighet och historia är fortfarande unikt och nyskapande. Top-tio placeringen på Sight & Sounds kritikerlista gör den också till filmhistoriens bäste metafilm.Det brittiska musikbandet In The Nursery har – på begäran av filmproducenten Palle Vedel –spelat in ett nytt specialskrivet musikscore för filmen, en blandning av klassisk och elektronica musik. In The Nursery är ett neoklassiskt elektronicaband, som vid bildandet 1981 var starkt inspirerat av Joy Division. Idag är de framförallt kända för deras filmmusik - och för deras live-föreställningar till stumfilmer.

 

Var: Rikstolvan 34 i Järrestad, hitta hit -->>

När: Fre 2 aug kl 21:00

Längd: 80 min

Pris: 100 sek


Beställ biljetter här -->>