ÖSTLITt


ÖSTLITt 2022


5 - 7 AUG 


_________________________________________Östlitt är 2022 års stora litterära händelse på Österlen i Skåne. Under tre dagar i början av augusti äger den första upplagan av vad som är tänkt att vara en återkommande festival för litteraturen, dramatiken och poesin rum på Rikstolvan, i närheten av Simrishamn. Både internationella som svenska författare tar plats i programmet, nämnas kan till exempel kongolesiske Fiston Mwanza Mujila, isländske Sjón, singaporeanske Alvin Pang och danska Olga Ravn, liksom svenska Burcu Sahin, Ida Börjel, Marit Kapla och Jenny Tunedal.


Östlitt 2022 riktar bland annat ljuset mot dramatiken, i readings, samtal och framföranden av nyskriven svensk dramatik liksom ett uruppförande av en dramolett av Thomas Bernhard! Dessutom medverkar fem ukrainska dramatiker, manusförfattare och skådespelare med i alla avseenden akut material, presenterat och kontextualiserat av Carsten Jensen och medlemmar i Svenska PEN.m

Poesin tar stor plats på Östlitt, med ett tiotal medverkande poeter i samtal och uppläsningar. Beröringspunkter mellan lyrik och dramatik, poesi och musik sätts under lupp i diktbaserade kompositioner, levande hörspel och  performativa poesiuppläsningar. Östlitt har ambitionen att vara en litteraturfestival för korsningar och konstnärliga fältöverskridanden.


Östlitt samproduceras och arrangeras av Rikstolvan, Anti och Rámus, med stöd av Region Skåne, Kulturrådet och Dramatikerförbundet.