karlekparyska

LYUBOV

KÄRLEK PÅ RYSKA

26 JULI kl 19:30


Långfilmen ”LYUBOV – kärlek på ryska” är frukten av fyra års samarbete mellan filmregissören Staffan Julén och 2015 års Nobelpristagare i litteratur Svetlana Aleksijevitj. Det är en filmisk fristående gestaltning av den belarusiska författarens kommande bok om kärlek. Filmen bygger på ett urval av de hundratals intervjuer Aleksijevitj har gjort för boken. Filmen hade premiär på Liljevalchs Konsthall i november 2017.

Även om berättelserna fokuserar på kärlek så innehåller de också stora episka berättelser ur det ryska folkdjupet; kärlek som överlever repression och förföljelser, välutbildade unga kvinnor som inte kan hitta jämbördiga män i dag, kärlek som slås sönder av krig och katastrofer. En fråga som ständigt återkommer i Svetlana Aleksijevitjs kärleksintervjuer är varför man i den ryska kulturen är så dålig på att beskriva lycka.

 

Kärleksberättelserna utgör stommen i filmen där den ena berättelsen smittar den andra associativt och tematiskt. Likt Aleksijevitjs böcker utgår filmen från de dokumentära intervjuerna för att skapa ett verk där gränsen mellan dokumentär och fiktion upphävs, en syntes mellan journalistik och epik, dikt och dokumentär.

Filmen presenteras av Staffan Julén som tillsammans med Bea Tigerhielm grundat och driver Rikstolvan.

 

Var: Rikstolvan 34 i Järrestad, hitta hit -->>

När: Fre 26 juli kl 19:30

Längd: 89 min

Pris: 100 sek


Beställ biljetter här -->>